Reacties op onze Kerstspecial “Samen voor elkaar”

Met Kerst bracht onze parochiefederatie een special online met een kerstboodschap om iets extra’s voor een ander te doen in deze tijd van corona. In een kerstbal die men in de kerk kon ophalen stond een kerstwens en een opdracht. Velen zijn ermee aan de slag gegaan. Hieronder een selectie van de reacties.

 

“Samen voor elkaar”

Op Eerste Kerstdag gingen wij te voet naar de kerk van Simpelveld om een kerstbal op te halen. Op de terugweg naar huis gingen onze gesprekken uiteraard over de mooie actie “Samen voor elkaar.”

We beseften maar al te goed dat de kerstbal naar velen om ons heen gebracht kon worden. Iedereen van ons kende wel een aantal mensen die een extra steuntje in de rug konden gebruiken.

We kozen voor een eenzame, oudere weduwe. Aan haar brachten we een paar dagen ná kerstmis een bezoekje en we namen de kerstbal mee en streekproducten van de plaatselijke bakker. Het gezicht van de weduwe sprak boekdelen. Ze was verbaasd dat er onverwacht iemand aan haar voordeur stond en met een warme glimlach nodigde zij ons uit om binnen te komen. Niet alleen de lekkernijen, maar vooral het bezoekje werd zeer op prijs gesteld.

We bleven langer dan gedacht, omdat we merkten dat de aandacht die we gaven haar goed deed. Tijd voor elkaar, samen voor elkaar. Een mooie gedachte niet alleen rondom Kerstmis, maar ook door het jaar heen.

 

“Samen voor elkaar”

Samen voor elkaar in een tijd van beperkingen is een behoefte geworden die veel mensen herkennen. Vrienden van mij in Kerkrade herkennen dat ook. Zij wandelen regelmatig in het Heuvellandschap. Ook in de omgeving van Simpelveld. Tijdens zo’n wandeling omstreeks de kerstdagen liepen zij de kerk binnen van Simpelveld. Een spirituele plek van stilte, gebed en het aansteken van een kaarsje voor een bekende of zichzelf.  In de kerk werden zij verrast door een man, waarschijnlijk de koster, die hen een ‘glazen’ kerstbal aanbood. Een kerstbal met een opdracht. Mijn vrienden namen de kerstbal aan met de gedachten deze aan een vriend te geven die een paar dagen later bij hen op bezoek zou komen. Die persoon was ik, die dit nu schrijft. Het geven van die kerstbal lag in de sfeer van vriendschap: er voor elkaar zijn. Dat beklonken werd met een heerlijke fles oude port die ik van hen kreeg.

Deze transparante kerstbal zei me nog meer dan onze vriendschap. Deze kerstbal maakte het Kerstfeest voor mij transparant dat zich richtte op het Kerstkind, dwars door alle glitterende kerstversiering heen. Uiteindelijk zegt dat Kerstkind dat wij onze naaste moeten liefhebben en daaraan gelijk, als eerste gebod:  God liefhebben. Zijn aanwezigheid brengt ons samen.

De aanmoediging van deze bijzondere kerstbal kan ik gebruiken in mijn werk voor het Apostolaat van Troost. Via dit Apostolaat ga ik in gesprek met willekeurige kerkbezoekers in de Kathedraal van ‘s – Hertogenbosch. Een luisterend oor voor eenzame mensen, verdrietige mensen of zij die vertwijfeld in hun geloof staan. Naast deze mooie aanmoediging van mijn vrienden in Kerkrade mag ik me ook gelukkig prijzen dat ik mee mag bidden met de broeders van de Abdij Sint – Benedictusberg te Mamelis als seculier oblaat. Omdat gebed mensen bindt. Alles bij elkaar heeft deze transparante kerstbal mij weer laten zien dat ik er voor de ander moet zijn.

 

“Samen voor elkaar”

Mooi hoe de mensen reageren op de mooie film en de super kerstballen-actie. Ook wij hebben 2 ballen weggegeven.

De eerste was voor mijn nicht die op de corona-afdeling werkt, zelf corona heeft gehad en haar schoonvader heeft begraven als gevolg van corona.

De tweede bal was namens mijn zoontje voor de juffen van het kinderdagverblijf. Kanjers die ook tijdens de lockdown voor de kindjes klaar stonden.

In de bijlage de foto’s van onze actie.

 

“Samen voor elkaar”

Onze overleden zoon heeft ons allen korter bij elkaar gebracht als familie. Het gevoel dat je er samen sterker staat  toch ieder met zijn eigen verdriet. Nu in deze moeilijke tijd, zoals de feestdagen, missen wij onze zoon heel erg!

De kerk was ook voor hem om samen te komen en een kaarsje te laten branden. Zoals in de kersttijd de liefde van het kindje in het kribje ons een warm gevoel geeft.

Het is dan ook mooi om dit even met elkaar te delen. Daarvoor dank!

 

“Samen voor elkaar”

Beste lezer,

Op de eerste plaats een Zalig Nieuwjaar toegewenst.

Bij deze mijn verhaal over de kerstbal die ik op Eerste Kerstdag meenam uit de kerk in Bocholtz.

Vrede en alle goeds!

Bij thuiskomst open ik de kerstbal terwijl de boodschap neer valt op het aanrecht, denk ik: ying yang, peper en zout. Die laatste drie woorden, peper en zout, maken dat ik een peper en zoutstel neem. Een dat in beweging komt wanneer ik wat peper pak om het eten te kruiden. Hetzelfde als ik zout toevoeg om de flauwe smaak weg te nemen.

Kruiden en zouten. Ik ben zelf verantwoordelijk of ik dat doe en hoeveel ik toevoeg aan mijn leven en dat van anderen. Tot wat voor mooie inzichten het meenemen van een kerstbal al kan leiden.

 

“Samen voor elkaar”

Beste mensen,

Op tweede kerstdag waren wij in de kerk in Simpelveld. De kerk was heel mooi in Kerstsfeer gebracht en we kregen een kerstbal mee om door te geven.

Wij hebben de kerstbal gegeven aan mensen die wij jaren geleden hebben leren kennen. Ze waren niet katholiek maar zo af en toe kwamen zij bij ons in de kerk.

We zijn met hen bevriend geraakt. Inmiddels is zij gedoopt en zijn ze uitgegroeid tot onmisbare personen voor onze kerk. Via deze kerstbal wilde we hen bedanken voor hun inzet.

Dit korte verhaaltje hebben wij bij hen in de kerstbal gestopt en wij willen jullie bedanken voor deze leuke actie. Vriendelijke groetjes…

 

“Samen voor elkaar”

Wij vonden het een leuk idee dat de bezoekers aan de kerststal in onze parochiekerk in Ubachsberg een kerstbal konden meenemen. Wij vertellen dan ook graag wat wij met deze kerstbal zijn gaan doen.

Onlangs zijn wij grootouders geworden van een lief klein kindje. In deze kerstbal zullen wij een foto van onze lieveling plaatsen, zodat wij elke Kerstmis herinnerd worden aan zijn geboorte en eerste Kerstmis in 2020.

“Samen voor elkaar”

Voor mijn moeder:

Op Tweede Kerstdag zijn wij gaan wandelen. Natuurlijk in de omgeving van Ubachsberg, want dat doen we al decennia lang elke Kerstmis. Vanuit het ouderlijk huis in Welten trekken we dan met de hele familie over de Kunderberg of langs de Putberg naar de boerderij van de Keverberg. Dit jaar was alles anders. Door de pandemie maar meer nog door het plotseling overlijden van mijn moeder. Woensdag 16 december, op de ochtend van haar 86e verjaardag, kwam er na een kort ziekbed een einde aan een rijk en welbesteed leven. We zijn de klap nog lang niet te boven. Om haar te eren zijn mijn vrouw en ik bij wijze van pelgrimstocht een wandeling gaan maken langs de kapelletjes en kruisen in en rond Ubachsberg. Zo kwamen we bij de Sint Bernarduskerk. We mochten 5 minuten naar binnen om een kaarsje voor mijn moeder op te steken en de kerststal te bekijken. Bij vertrek kregen we een kerstbal met de uitnodiging om ons verhaal te vertellen. Dat is het verhaal van mijn lieve moeder, opdat wij nooit vergeten wie zij was en wat ze voor ons heeft betekend…

 

“Samen voor elkaar”

Dit was slechts een kleine greep uit de vele hartverwarmende reacties. Dank voor alle inzendingen.

Hieronder staan ook nog 2 leuke ingezonden filmpjes.

 

Skip to content