Afua en Kofi uit Ghana (deel 1)

Beste jongens en meisjes, daar in Simpelveld, Bocholtz en Ubachsberg. Wij willen ons even aan jullie voorstellen. Wij zijn Afua en Kofi, een tweeling van 10 jaar oud, uit Obouasi in Ghana. We hebben nog een oudere broer, die heet ook Kofi. Raar hè, twee dezelfde namen in één gezin. Dat komt omdat kinderen in Ghana heel vaak als eerste naam de dag van de week krijgen waarop ze geboren zijn. Wij als tweeling en onze oudere broer zijn alle drie geboren op een vrijdag. Gelukkig hebben we ook nog een tweede naam. Kofi van de tweeling heet ook nog Atta. En Afua heeft als tweede naam Ataa.

Bijna alle kinderen in onze klas zijn genoemd naar de dag van de week waarop ze geboren zijn. En van die paar die een andere naam hebben, heeft de meester op een eeuwigdurende kalender opgezocht op welke weekdag ze geboren zijn. Want als onze meester groepjes maakt, bij het werken met opdrachtjes of bij spelletjes, zegt hij altijd dat alle kinderen die op zondag geboren zijn een groepje vormen, alle kinderen van maandag een ander groepje en zo verder. Wij zitten als tweeling dus altijd in hetzelfde groepje op school.

Geboren op

Naam meisje

Naam jongen

zondag

Akosua

Kwasi

maandag

Adwoa

Kwadwo

dinsdag

Abenaa

Kwabena

woensdag

Akua

Kwaku

donderdag

Yaa

Yaw

vrijdag

Afua

Kofi

zaterdag

Amma

Kwame

Je pappa en mamma weten vast wel op welke dag van de week jij geboren bent. En als niet, op een eeuwigdurende kalender of via een website als www.stamboomsurfpagina.nl/kalender.html kun je dat opzoeken. En als je dan even op het schema kijkt, dan weet je meteen hoe jij met je eerste naam zou heten als je in Ghana geboren was. De volgende weken vertellen we jullie meer over ons land, hoe we naar school gaan en over de cacao die in onze streken groeit.

 

De oudere broer van Afua en Kofi, de andere Kofi dus, wil graag stage lopen om boer te worden. Vanuit Simpelveld, Bocholtz en Ubachsberg willen we hem en andere leerlingen graag helpen. Kijk maar even opwww.vastenactie.nl/projecten/schoon-water-voor-stageboerderij-in-ghana. Misschien wil jij wel meehelpen, bij voorbeeld door klusjes te doen. En het geld dat je daarmee spaart, kun je dan via je pappa of mamma doneren via de doneerknop op die website. Of je kunt het geld afgeven op het parochiekantoor aan de Pastoriestraat in Simpelveld. Veel succes!

Naar de inhoud springen