Afua en Kofi uit Ghana (deel 7): Schoon water

Akwaaba, jullie allemaal daar in Simpelveld, Bocholtz en Ubachsberg. ‘Eti sein’, (alles goed)? Voor de laatste keer hier een berichtje uit Ghana, van Afua en Kofi. Als we over een jaartje of twee de primary school (zo heet bij ons de basisschool) verlaten, gaan we naar de Junior High School. Daar zit nu onze oudere broer al op. En dan willen wij natuurlijk ook stage gaan lopen op de boerderij van de stichting Afia & You. Onze pastoor Father Emmanuel Sarpong heeft de leiding op de stageboerderij. Samen met iemand die jullie misschien wel kennen, juffrouw Phia Oostenbach, zorgt hij ervoor dat leerlingen stage kunnen lopen. Daar leren ze hoe je een goede boer kunt worden. Dat is heel belangrijk, want hier in Ghana hebben we veel last van de klimaatverandering. Onze zomers worden nog heter dan ze al waren. En als het regent, dan valt de regen soms met de bakken uit de lucht en niet als een mals buitje, dat de akkers groen kan maken.

Juffrouw Phia komt regelmatig bij ons in Obuasi op bezoek. Hier noemen we haar Afia Obruni. ‘Obruni’ betekent ‘witte’, dat zeggen wij tegen mensen uit Europa. En net als wij is ze op een vrijdag geboren. Samen met haar stichting Afia & You en Vastenactie zorgt juffrouw Phia dat er geld komt om een betere waterput aan te leggen en waterleidingen naar de klaslokalen. Want je kunt moeilijk leren hoe je goed met water moet omgaan, als er te weinig of geen water is. Juffrouw Phia heeft ons verteld dat jullie in Simpelveld, Bocholtz en Ubachsberg meehelpen om al dat geld bij elkaar te krijgen. Dat vinden we natuurlijk hartstikke tof! Kijk maar even op www.vastenactie.nl/projecten/schoon-water-voor-stageboerderij-in-ghana. Dan kun je lezen wat er precies gaat gebeuren met het geld. Rechts op de foto op internet staat trouwens Kwame, een vriend van onze broer.

En als jullie ons willen schrijven of een tekening willen maken, dat mag. Als je dat al kunt, mag je je brief in het Engels schrijven. Maar het mag ook gewoon in het Nederlands, juffrouw Phia zal het dan wel vertalen. Je kunt je brief of tekening inleveren bij het parochiekantoor, Pastoriestraat 15 in Simpelveld. Juffrouw Phia, onze Obruni, neemt die brieven en tekeningen mee wanneer ze de volgende keer bij ons op bezoek komt. ‘Me da wo ase’ (dank je wel) en wie weet, ’yebehyia’ (tot ziens) in Ghana.

Skip to content