Adventsactie 2022: betere gezondheidszorg voor kinderen in Somalië

In de weken voor Kerstmis organiseert Adventsactie de Adventsactiecampagne. Dit jaar gaat de campagne over een goede start in het leven voor ieder kind.

 

Een goede start in het leven geeft kinderen de kans om op te groeien tot zelfstandige volwassenen die in staat zijn een toekomst op te bouwen. Daarvoor zijn de eerste vijf levensjaren van essentieel belang, want dan wordt de basis gelegd voor hun lichamelijke, verstandelijke, emotionele en sociale ontwikkeling.

Baby’s en jonge kinderen in het lange tijd door een burgeroorlog verscheurde Somalië hebben het moeilijk. Bijna nergens ter wereld sterven zoveel baby’s, kinderen en jonge moeders.

 

In de afgelegen Gedo regio ligt het Garbaharey districtsziekenhuis. Inwoners uit de wijde omgeving zijn voor gezondheidszorg afhankelijk van dit ziekenhuis. De voorzieningen zijn gebrekkig. Zo valt de elektriciteit geregeld uit en is er ’s nachts zelfs helemaal geen stroomvoorziening.

De beschikbaarheid van basiszorg moet verbeteren, zodat meer mensen toegang krijgen tot zorg. Een betrouwbare stroom-
voorzieningis daarvoor essentieel. Het is niet acceptabel dat patiënten en medisch personeel ’s nachts in het donker zitten en dat apparatuur voor het beademen en monitoren van patiënten wordt uitgeschakeld. Daarnaast wil Adventsactie de kwaliteit van de laboratoriumdiensten vergroten, zodat artsen beter diagnoses kunnen stellen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij kinderen met ondervoeding en bloedvergiftiging.

Voor de patiëntenafdelingen worden zonnepanelen geïnstalleerd en het ziekenhuis krijgt medische apparatuur. Er wordt een bloedbank aangeschaft om bloed te kunnen bewaren. Het laboratorium krijgt de beschikking over chemicaliën voor het uitvoeren van bloedonderzoek en andere diagnostische tests. De laboratoriummedewerkers krijgen een training om te leren ermee te werken. Naar verwachting komt dit project gedurende zes maanden ten goede aan 750 opgenomen volwassenen en kinderen. Voor 210 patiënten, vooral jonge kinderen, kan bloed- en biochemisch onderzoek worden gedaan.

 

 

U kunt uw bijdrage aan dit project overmaken op bankrekening NL89 INGB 0653 1000 00 t.n.v. Adventsactie.  Uw gift is ook welkom via de collectebus in de drie parochiekerken in Bocholtz, Simpelveld en Ubachsberg.
Op zaterdag 3 december 2022 staat Adventsactie en dit project in Somalië centraal tijdens de vieringen in Ubachsberg en Bocholtz. Op zondag 18 december 2022 wordt er tijdens de viering in Simpelveld aandacht aan besteed.

 

Meer informatie over het project in Somalië vindt u op www.vastenactie.nl/projecten/zonnepanelen-en-een-bloedbank-voor-een-ziekenhuis-in-somalie

 

Via onderstaande doneerknop komt u op de website van Vastenactie. U kunt daar gemakkelijk een bijdrage overmaken.

Doneer Nu

Naar de inhoud springen